Reklama

Słodkości z marchwią

Zamiast placka z owocami zaserwuj bliskim coś z warzywami, na które wciąż jest sezon. Będzie smacznie i oryginalnie!

Czas przyrządzenia: 90 minut
Składniki dla: 10

Składniki

  • 1 szklanka startej marchwii
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do piecz.
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2/3 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. soku pomarańczowego
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich (mogą też być płatki migdałów lub orzechy pekan)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 tabliczki białej czekolady

1. Wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól.

2. W drugim naczyniu wymieszaj olej, sok i esencję waniliową. 

3. W trzeciej misce ubij jajka z cukrem. Dodaj składniki z pozostałych naczyń i zmiksuj.

4. Dodaj startą marchew i bakalie. Całość wymieszaj łyżką.

5. Wstaw ciasto do piekarnika na ok. 50 min. w temp. 180°C.

6. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, przestudź i wymieszaj z serkiem mascarpone. Przekrój ciasto i posmaruj je kremem w środku i na wierzchu. Możesz ozdobić ciasto marchewkami z masy cukrowej lub bakaliami.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy