Przejdź na stronę główną Interia.pl

Słodkości od sąsiada

Dziś, aby przyrządzić coś słodkiego, zajrzymy do kuchni Białorusinom, Czechom, Niemcom i Rosjanom.

Białoruskie oładki

Składniki na 12 sztuk:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka, 10 g drożdży, łyżeczka cukru, szczypta soli, 3 jabłka, 4 łyżki oleju, śmietana lub gęsty jogurt, cynamon, listki mięty

Reklama

Przygotowanie:

1. Do miski wlej ciepłe mleko. Rozpuść w nim cukier, sól i drożdże. Dodaj przesianą mąkę, jajko i dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Następnie odstaw rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.

2. Jabłka umyj. Dwie sztuki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na drobne kawałki. Tuż przed smażeniem włóż je do ciasta. Ostatnie jabłko obierz, podziel na ósemki, usuń gniazda nasienne, potem pokrój w plasterki.

3. Na patelni rozgrzej olej. Dużą łyżką maczaną w tłuszczu ostrożnie nabieraj niewielkie porcje ciasta, kładź na patelnię, ugnieć i leciutko dociskając, ułóż na każdym placku kilka plasterków jabłka. Smaż oładki z obu stron na rumiano. Placuszki ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

4. Podawaj je ze słodką śmietaną lub gęstym jogurtem, oprószone cynamonem i udekorowane plasterkami jabłek i świeżą miętą.

5. Oładki można serwować jako samodzielne danie lub przystawkę, na słodko lub na słono. Dodatki do oładek na słodko to także konfitury, cukier puder lub płynny miód. Na słono smakują wybornie z kawiorem, wędzonym łososiem lub ze śledziem z cebulką.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut

Porcja: 250 kalorii

Rosyjski placek orzechowy

Składniki na 12 porcji:

Na ciasto: 40 dag mąki, 10 dag miękkiego masła, 2-3 łyżki cukru, 3 łyżki smalcu, 1 jajko, 1/2 szklanki gęstej śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder i płatki migdałowe do dekoracji

Na nadzienie: 4 jajka, 20 dag cukru, 10 dag mielonych orzechów, 10 dag posiekanych migdałów, 1/2 tabliczki startej ciemnej czekolady, 1/2 torebki cukru wanilinowego, sól

Przygotowanie:

1. Przygotuj nadzienie. Jajka rozbij. Białka wrzuć do miski, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Odstaw w chłodne miejsce. Żółtka utrzyj z cukrem do białości, dodaj zmielone orzechy, migdały, startą czekoladę i cukier wanilinowy. Masę połącz z pianą ubitą z białek i delikatnie wymieszaj.

2. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, smalec, proszek do pieczenia, cukier, jajko i śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto i podziel je na dwie części. Jedną część rozwałkuj i przenieś na blachę wyłożoną pergaminem. Na placku rozsmaruj orzechowe nadzienie. Przykryj rozwałkowaną na cienki placek drugą częścią ciasta. Wierzch ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem.

3. Blachę z ciastem wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piecz w 200° C ok. 50 minut. Po wystudzeniu pokrój ciasto na kwadraty, oprósz obficie cukrem pudrem i posyp płatkami migdałowymi.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut

Porcja: 340 kalorii

Czeskie naleśniki palaczinki

Składniki na 12 sztuk: 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki mleka, jajko, łyżeczka cukru wanilinowego, łyżka cukru, 2 łyżki masła, ćwierć łyżeczki soli, owoce (truskawki, brzoskwinie z puszki), szklanka śmietanki kremówki, 3 łyżki cukru pudru, tabliczka czekolady deserowej, kilka listków mięty do dekoracji

Przygotowanie:

1. Masło roztop w rondelku lub kuchence mikrofalowej i przestudź.

2. Jajko wbij do miski, zmiksuj z mlekiem i nie przerywając miksowania kolejno dodawaj sól, przestudzone masło, cukier, cukier wanilinowy i na końcu przesianą mąkę. Ciasto odstaw na ok. 15 minut, aby "odpoczęło". Na lekko natłuszczonej patelni usmaż jak najcieńsze naleśniki.

3. Do małego garnuszka wrzuć pokruszoną czekoladę i roztop w kąpieli wodnej (naczynie z pokruszoną czekoladą stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda, tak, aby dno naczynia nie dotykało powierzchni wody). Dobrze schłodzoną śmietankę wlej do wysokiej miski i ubijaj mikserem na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier puder.

4. Każdy naleśnik złóż na pół i jeszcze raz na pół tworząc trójkąt. Polej płynną czekoladą, udekoruj bitą śmietaną, dowolnymi owocami i listkami mięty. Naleśniki możesz też posmarować kremem orzechowym, dżemem lub musem jabłkowym. Palaczinki smakują też wybornie podane z lodami.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut

Porcja: 240 kalorii

Strucla drezdeńska

Składniki na 15 porcji: 50 dag mąki pszennej, 8 i 1/2 dag cukru, 1 i 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, saszetka (7 g) suchych drożdży, 2 duże jajka, 150 ml letniego mleka, 15 dag miękkiego masła, łyżeczka soli, 30 dag bakalii, 15 dag posiekanych obranych migdałów, skórka otarta z cytryny i pomarańczy, łyżeczka cynamonu, łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki rumu, 14 dag roztopionego masła, cukier puder i kandyzowane owoce do dekoracji

Przygotowanie:

1. Bakalie i migdały zalej rumem, dodaj cynamon oraz gałkę i odstaw.

2. W naczyniu wymieszaj mąkę z solą, dodaj cukier i suche drożdże. Dodaj roztrzepane jajka, mleko, masło, aromat waniliowy, zagnieć, by wszystkie składniki się połączyły. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Pozostaw w ciepłym miejscu (nawet na 2 godz.), by podwoiło objętość. Po tym czasie rozwałkuj je na placek o grubości ok. 2,5 cm. Wyłóż osączone bakalie, otartą skórkę z cytrusów. Ciasto zwiń i dobrze wyrób. Podziel je na 2 części, każdą rozwałkuj na owalny placek. Uformuj strucle, wzdłuż każdej zrób rowek. Ciasta ułóż na wyłożonych papierem blachach, przykryj i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 30-45 min.

3. Piecz w 180° C ok. 45 minut. Zaraz po upieczeniu smaruj strucle roztopionym masłem. Jeśli nie będzie już wsiąkać, poczekaj i znów smaruj, aż do wyczerpania masła. Oprósz cukrem pudrem, udekoruj kandyzowanymi owocami.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut

Porcja: 200 kalorii

Świat i Ludzie 19/2011

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje