Reklama

Słodkości na wielką okazję

Desery po uroczystym obiedzie powinny być lekkie i puszyste. Krem maślany do tortu zastąp delikatniejszą masą z serka, bitej śmietany lub galaretką.

Tort śmietanowo-pomarańczowy

Składniki na 15 porcji:

Na ciasto: 6 jajek, szklanka cukru, szklanka mąki tortowej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka octu,szczypta soli

Na kremy: 1 litr dość gęstego soku, np. pomarańcza z marchewką, 3 opakowania budyniu waniliowego, cukier puder lub wanilinowy, 1 litr śmietanki kremówki, 4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny, wiórki czekoladowe oraz plasterki świeżej (lub kandyzowanej) pomarańczy do dekoracji

1. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Żółtka połącz z proszkiem do pieczenia i octem, po czym powoli dodaj do ubitych białek. Następnie dosypuj porcjami oba rodzaje mąki. Ciasto wylej do formy, wstaw do rozgrzanego do temp. 170° C piekarnika. Piecz ok. 40 min.

Reklama

2. Zagotuj na wolnym ogniu 1/2 litra soku. Zawartość 3 opakowań budyniu połącz z pozostałym zimnym sokiem i dolej do gorącego soku w garnku, wymieszaj. Chwilę gotuj razem, ostudź.

3. Śmietankę schładzaj co najmniej godzinę w lodówce. Ubij ją na sztywno z cukrem - dodaj go tyle, by śmietana była smaczna. Gdy będzie sztywna, powoli dolewaj do niej ostudzoną żelatynę.

4. Ciasto po przestygnięciu podziel na dwa blaty. Na jedną część wylej gorący budyń, na drugą - połowę bitej śmietany z żelatyną. Gdy budyń wystygnie, ułóż na nim blat ze śmietaną kremówką. Wierzch i boki posmaruj pozostałą śmietaną, udekoruj plasterkami świeżych lub kandyzowanych pomarańczy oraz wiórkami czekolady deserowej. Tort wstaw do lodówki na godzinę.

Przygotowanie: 80 minut
Porcja: 345 kilokalorii

Rolada jagodowa

Składniki na 10 porcji: 3 jajka, 4 i 1/2 dag cukru, 6 dag mąki, płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru do posypania ściereczki, 1/2 litra śmietanki 30 proc., 2 łyżki cukru pudru, łyżka żelatyny, 40 dag jagód świeżych lub z przetworów, ewentualnie listki świeżej mięty do dekoracji

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka odłóż, białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodawaj cukier. Do sztywnej piany dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie dosyp oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie wymieszaj. Płaską dużą blaszkę w kształcie prostokąta wyłóż pergaminem, a na nim rozsmaruj cienką warstwą przygotowane ciasto. Piecz w nagrzanym do 200° C piekarniku 10-15 min.

2. Ciasto wyjmij, przełóż na wysypaną cukrem ściereczkę, zdejmij pergamin i zwiń ciasto razem ze ściereczką. Odstaw do ostygnięcia. Jagody oczyść, umyj, osusz. Filiżankę jagód odłóż do dekoracji, resztę lekko rozgnieć widelcem. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, 1/3 odłóż do dekoracji.

3. Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wrzątku. Gdy przestygnie, połącz ją z bitą śmietaną i jagodami. Masę jagodową wyłóż na rozwinięte i ostudzone ciasto, ponownie je zwiń, już bez ściereczki. Roladę wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie roladę posmaruj pozostałą śmietaną, udekoruj jagodami i miętą.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut
Porcja: 390 kilokalorii

Tort "Barwny motyl"

Składniki na 12 porcji:

Na biszkopt: 5 jajek, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru

Do przełożenia i nasączenia: 3/4 litra śmietanki 36 proc., cukier puder, 25 dag serka homogenizowanego, np. truskawkowego, dżem truskawkowy, mocna herbata z cytryną

Do dekoracji: wiórki kokosowe, owoce, np. poziomki, jagody, mango, granaty, figi, 2 rurki waflowe

1. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku oraz oba rodzaje mąki. Przelej ciasto do okrągłej formy (lub tortownicy), której tylko spód wyłóż pergaminem. Piecz 40 min (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w temp. 170° C. Po wystudzeniu podziel biszkopt na 3 blaty.

2. Zimną śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj go tyle (nawet szklankę), aby bita śmietana była smaczna. Połowę odłóż do dekoracji, pozostałą połącz z serkiem.

3. Blaty biszkoptowe ułóż jeden na drugim, przekrój na pół. Każde półkole nasącz zimną herbatą z cytryną, smaruj cienką warstwą dżemu, a następnie kremem z serka i bitej śmietany. Obie połowy tortu posmaruj bitą śmietaną i ułóż tak, by stykały się okrągłymi stronami i tworzyły skrzydła motyla. Posyp wiórkami kokosowymi, wetknij rurki waflowe (jak czułki motyla), udekoruj owocami. Tort przechowuj w lodówce.

Przygotowanie: 100 minut
Porcja: 410 kilokalorii

Słodkie rozmaitości

Składniki na 20 porcji:

Winogronowy puchar: 6 łyżeczek żelatyny, 25 dag melona miodowego, 20 dag jasnych winogron, 2 czubate łyżki cukru, 100 ml soku jabłkowego, łyżka posiekanej mięty

Kolorowa mieszanka: po 1 opakowaniu galaretki cytrynowej, agrestowej i truskawkowej

Melon z niespodzianką: 2 dojrzałe melony, limonka, 4 łyżki cukru, 1/2 l ostudzonej i słodkiej herbaty z cytryną (lub gotowego napoju Ice Tea), 6 łyżeczek żelatyny

1. Przygotuj puchar z winogronami: żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, wymieszaj i odstaw. 4 łyżki miąższu melona oraz część winogron zmiksuj, resztę winogron oraz melona pokrojonego w kostkę odłóż. Zmiksowane owoce wymieszaj z cukrem, sokiem, miętą i ostudzoną żelatyną. Gdy zacznie tężeć, zalej nią pozostałe winogrona oraz melona pokrojonego w kostkę w pucharkach i odstaw do lodówki.

2. Zrób kolorową mieszankę: każdą z galaretek przygotuj osobno według przepisu na opakowaniu. Rozlej je do osobnych płaskich naczyń i odstaw do zastygnięcia. Następnie pokrój w dużą kostkę i warstwami układaj w salaterkach. Podawaj je z sosem waniliowym.

3. Przyrządź melonowe puchary z niespodzianką: żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości zimnej herbaty i wymieszaj z pozostałą herbatą, cukrem oraz sokiem wyciśniętym z limonki. Odstaw do zastygnięcia. Gotową galaretkę pokrój w kostkę i przełóż do połówek melonów.

Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 170 kilokalorii

Świat i Ludzie 19/2012

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: rolada | desery | galaretka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy