Przejdź na stronę główną Interia.pl

Słodkie zapiekanki

Zapiekane desery zrobimy z cytrusów dostępnych przez cały rok i z owoców sezonowych, np. truskawek.

Jabłka, gruszki, wiśnie i śliwki, rabarbar... Prawie wszystkie owoce można zapiekać. Efektownie wyglądają z kruszonką na przykład z płatków owsianych. Zrobisz ją z 3 łyżek płatków owsianych, połowy szklanki mąki, połowy szklanki brązowego cukru, łyżeczki cukru waniliowego i połowy kostki stopionej margaryny. Wymieszaj składniki w misce i zagnieć kruszonkę. Pokryj nią owoce i zapiecz.

Lasagne z truskawkami

Reklama

Składniki na 4 porcje: 300 g makaronu lasagne, sól, 2 łyżki stopionego masła, 3 jajka, 400 g tłustego twarogu, 150 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 100 g truskawek, 100 g malin, jeżyn lub innych owoców sezonowych.

Przygotowanie: Płaty lasagne obgotowujemy przez chwilę w osolonym wrzątku, wyjmujemy i smarujemy stopionym masłem, aby się nie skleiły. Oddzielamy żółtka od białek. Twaróg ucieramy z żółtkami, połową cukru i cukrem waniliowym. Białka ubijamy z resztą cukru na pianę i dodajemy do twarogu. Owoce czyścimy, myjemy. Większe truskawki kroimy na kawałki, mniejsze zostawiamy w całości.

Dno natłuszczonej brytfanny wykładamy płatami makaronu, który smarujemy kremem z twarogu. Na krem wykładamy część owoców. Przykrywamy je kolejnymi płatami lasagne, smarujemy twarogiem, posypujemy owocami itd. Ostatnią warstwę powinien tworzyć makaron posmarowany twarogiem. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Podajemy na ciepło.

Truskawki zapiekane

Składniki na 8 porcji: 0,5 kg truskawek, 2 jajka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki ziaren marynowanego zielonego pieprzu, sól, pieprz. Kilka listków tymianku do dekoracji.

Przygotowanie: Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, połączyć z żółtkami, z potem delikatnie z maka, dodać pieprz i wymieszać. Truskawki ułożyć w natłuszczonych, żaroodpornych foremkach, przykryć sosem pieprzowym i zapiekać ok. 5 min. w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Podawać udekorowane listkami tymianku.

Zapiekanka makaronowa z powidłami

Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu (łazanki, muszelki, świderki, kolanka itp.), sól, 4 łyżki masła, 250 g powideł śliwkowych, 2 łyżki rumu, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, szczypta mielonego goździka, 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny, 100 g orzechów włoskich, 30 g rodzynek i ewentualnie garść suszonej żurawiny, wiśni itp., masło do formy.

Przygotowanie: Makaron gotujemy na pół miękko. Odcedzamy i mieszamy z dwiema łyżkami masła. Powidła mieszamy z rumem. Jeśli są bardzo gęste, można je rozrzedzić odrobiną gorącej wody. Doprawiamy cynamonem, mielonym goździkiem i skórką z cytryny. Mieszamy z grubo posiekanymi orzechami, rodzynkami, ewentualnie suszoną wiśnią, żurawiną, borówką itp.

Naczynie do zapiekanek smarujemy tłuszczem. Warstwami napełniamy je makaronem i powidłami. Ostatnią warstwę tworzy makaron. Na powierzchni rozkładamy wiórki masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 30 minut w temperaturze 170°C. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Dowiedz się więcej na temat: owocowe zapiekanki | lasagne z owocami | obiad na słodko

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje