Przejdź na stronę główną Interia.pl

Słodki Dzień Dziecka

Szukasz dobrego pomysłu na bajkowe ciastka i torty, które spodobają się dzieciom? Mamy dla ciebie kilka propozycji.

Trójwymiarowy tort biedronka

Reklama

Składniki na 12 porcji:

Na ciasto: 6 jajek, szklanka cukru, 3/4 szklanki oraz 2 łyżki mąki pszennej, 1/4 szklanki oraz łyżka mąki ziemniaczanej, tłuszcz i bułka tarta do formy

Na krem i dekorację: 1/2 l mleka, 25 dag masła lub margaryny, cukier wanilinowy, szklanka cukru, 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, galaretka truskawkowa, biszkopty, 20 dag jagód, 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., 20 dag gęstego serka waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, polewa czekoladowa

1. Galaretkę rozpuść w szklance wrzącej wody i wystudź. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj serek, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.

2. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Nie przerywając ubijania, dodawaj po jednym żółtku. Oba rodzaje mąki przesiej i dodaj do ciasta, powoli wymieszaj. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą (boków tortownicy nie smaruj). Wyłóż ciasto i wstaw do nagrzanego do 170° C piekarnika na 40 min (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto studź w uchylonym piekarniku.

3. Przygotuj krem. W rondelku zagotuj nieco więcej niż połowę mleka, dodaj cukier i cukier wanilinowy. Oba rodzaje mąki wymieszaj z pozostałym mlekiem i dodaj do gorącego mleka w rondlu. Gotuj na małym ogniu, aż masa budyniowa zgęstnieje, następnie wystudź. W misce utrzyj margarynę, dodawaj po łyżce chłodnego budyniu i mieszaj, aż powstanie puszysta masa. Dodaj jagody (rozmrożone i osączone z nadmiaru soku) i wymieszaj. Masę budyniową wyłóż na upieczony biszkopt, na masie ułóż okrągłe ciasteczka biszkoptowe i odstaw ciasto do lodówki na 30-40 min. Następnie zalej biszkopty tężejącą galaretką i też wstaw do lodówki.

4. Boki tortu udekoruj masą śmietankowo- serową. Polewą czekoladową narysuj buźkę i kropki biedronki.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut
Porcja: 420 kilokalorii 

Słodka ciuchcia

Składniki na 8 porcji: 4 jajka, 2 szklanki mąki, 25 dag masła lub margaryny, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru pudru, 3/4 l śmietanki kremówki 30 proc., 30 dag białej czekolady, 3 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej, dżem malinowy, łyżeczka wiórków kokosowych, okrągłe ciasteczka, dropsy lub landrynki oraz kolorowa posypka do dekoracji

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Miękkie masło ucieraj i dodawaj po jednym żółtku i łyżeczce cukru pudru. Nie przerywając ucierania dosyp mąkę i proszek do pieczenia. Następnie połącz z ubitą pianą, wymieszaj. Ciasto wylej do prostokątnej formy i piecz 40 min w temp. 180° C. Ostudzone wyjmij z formy i podziel na trzy części: pierwsza to wagonik, druga - dolna część lokomotywy, trzecia - górna część lokomotywy. Każdą część przekrój na pół, aby otrzymać 6 blatów.

2. Czekoladę posiekaj drobno. Śmietankę przelej do garnuszka, dodaj czekoladę, kawę i podgrzewaj, aż czekolada i kawa się rozpuszczą. Zdejmij z ognia, ostudź i odstaw do lodówki na całą noc. Następnie przelej masę do miski i ubijaj delikatnie, aż powstanie gęsty krem.

3. Każdy z pierwszych blatów posmaruj dżemem i niewielką ilością kremu. Przykryj kolejnym blatem i ułóż pociąg. Wierzch tortu posmaruj pozostałym kremem, wysyp posypką i wiórkami. Z okrągłych ciastek zrób koła, z cukierków - okna. Tort przechowuj w lodówce.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 50 minut
Porcja: 400 kilokalorii

Kokosowy królik

Składniki na 10 porcji:

Na ciasto: 8 jajek, 8 łyżek mąki pszennej, 8 łyżek mąki ziemniaczanej, 16 łyżek cukru, łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem i dekorację: 200 ml śmietany kremówki, 60 dag serka mascarpone, 2/3 szklanki cukru pudru, 3 szklanki wiórków kokosowych, 5 dag ciemnej czekolady, kakao, kolorowa posypka, kandyzowane wiśnie

1. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Do sztywnej piany porcjami dodawaj cukier, potem po jednym żółtku, a na koniec - oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Do mieszania składników użyj drewnianej łyżki. Część ciasta wlej do małej okrągłej tortownicy, resztę do prostokątnej blaszki. Piecz 40 min w piekarniku w 170° C. Po wystygnięciu z prostokątnego ciasta wytnij 2 trójkąty (na muchę) oraz uszy. Każdy biszkopt podziel na 3 blaty.

2. Schłodzoną śmietankę ubij, pod koniec dodaj cukier. Dodaj serki mascarpone i wymieszaj. Część masy odłóż do dekoracji, do reszty dodaj szklankę wiórków kokosowych i wymieszaj. Na pierwszym i drugim blacie ciasta rozsmaruj masę kokosową i zetrzyj na nią czekoladę. Blaty ułóż jeden na drugim i przykryj trzecim blatem. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałą masą, posyp pozostałymi wiórkami. Z kakao, kolorowej posypki oraz wisienek zrób wąsy, oczy i nos królika. Tort schładzaj w lodówce minimum 3 godziny.

Przygotowanie: 80 minut
Porcja: 430 kilokalorii

Muffinkowe biedronki

Składniki na 15 sztuk: 35 dag mąki pszennej, 15 dag cukru, 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, 2 jajka, 175 ml mleka, 150 ml oleju, 12 dag truskawek, sos truskawkowy, łyżeczka żelatyny, 1/2 tabliczki ciemnej czekolady lub polewa czekoladowa, tłuszcz i mąka albo papilotki do formy

1. Truskawki umyj pod bieżącą wodą, osusz i usuń szypułki. Następnie pokrój owoce w kostkę.

2. Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól. Do drugiej wbij jajka, dodaj mleko, olej i dokładnie wymieszaj. Mokre składniki dodaj do suchych. Mieszaj je krótko, aby składniki się tylko połączyły. Dodaj truskawki i ponownie wymieszaj drewnianą łyżką. Foremki na muffiny wysmaruj tłuszczem, wysyp mąką krupczatką lub bułką tartą, lub wyłóż papilotkami. Napełnij je ciastem do 3/4 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200° C ok. 20 min.

3. Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wrzątku, gdy przestygnie połącz ją z sosem truskawkowym. Gdy zacznie tężeć, udekoruj nim schłodzone muffinki. Odstaw w chłodne miejsce, aby wierzch każdej biedronki dobrze zastygł.

4. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej (naczynie z pokruszoną czekoladą ustaw na garnku, w którym gotuje się woda tak, aby dno naczynia nie dotykało powierzchni wody), potem przestudź. Mały papierowy rożek napełnij płynną czekoladą i udekoruj nią muffinki.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut
Porcja: 220 kilokalorii

Świat i Ludzie 22/2012

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje