Reklama

Reklama

Śliwkowiec

Cienka warstwa orzechowego ciasta i mnóstwo skarmelizowanych śliwek. Prawdziwa bajka!

Składniki:

Reklama

150 g mąki

125 g + 3 łyżki cukru

125 g mielonych orzechów laskowych

Jajko

125 g masła

Pół kilo śliwek

Łyżka cukru pudru

W misce zmieszaj mąkę, 125 g cukru i orzechy. Dodaj jako i masło w płatkach. Wyrabiaj najpierw za pomocą robota a następnie ręcznie. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Jedną śliwkę odłóż na bok, pozostałe pokrój w plasterki. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni i umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Śliwki ułóż na cieście, zostawiając 1,5 cm brzeg. Brzeg ciasta zawiń na śliwki i dociśnij, śliwki posyp łyżką cukru.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 15-20 minut. 1 śliwkę zmiksuj z 2 łyżkami cukru i gotuj z 2 łyżkami wody przez 5 minut. Posmaruj tym gotowe ciasto i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut. Ostudź i posyp cukrem pudrem.

 

Reklama

Reklama

Reklama