Przejdź na stronę główną Interia.pl

Śledzie w sosie śliwkowym

Na wigilijny stół.

Składniki:

Reklama

8 filetów śledziowych
szklanka mleka
garść migdałów
300 g suszonych śliwek
1/3 szklanki oleju
2 łyżki soku z cytryny
4 gałązki natki pietruszki
cukier
sól

Filety mocz 3 godziny w mleku. Osącz, zawiń w ruloniki, a mleko wylej.
Migdały sparz, zdejmij z nich skórkę i posiekaj blenderem.
Śliwki mocz 2 godziny w 1/2 szklanki ciepłej wody, a następnie gotuj na małym ogniu około 30 minut do chwili, aż się rozpadną. Masę ze śliwek przetrzyj przez sito, dodaj olej i migdały. Wymieszaj, przypraw cukrem, solą i sokiem z cytryny.
Ruloniki ze śledzi przełóż na półmisek. Podawaj je polane sosem śliwkowym i udekorowane natką pietruszki.

Czas przygotowania: 45 minut + 3 godziny moczenia śledzi i 2 godziny moczenia śliwek

Przepis dla 4 osób

Przepis pochodzi z książki "Potrawy wigilijne"     

         

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje