Przejdź na stronę główną Interia.pl

Śledzie po żydowsku z pomarańczami

Najczęściej podajemy go z cebulą lub w śmietanie. Jednak pyszny jest też z pomarańczą.

Składniki

  • 60 dag solonych filetów śledziowych,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • pomarańcza,
  • cebula,
  • jabłko
  • konserwowy ogórek,
  • 4 łyżki gęstego majonezu dekoracyjnego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • cukier,
  • pieprz,
  • sól

Przygotowanie:

Reklama

Filety zalać mlekiem, odstawić na 2-3 godziny. Następnie wyjąć je, osuszyć i pokroić wzdłuż na pojedyncze paski filetowe. Pomarańczę, jabłko, ogórek i cebulkę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę (jabłka natychmiast skropić odrobiną soku z cytryny, aby nie pociemniały).

Majonez wymieszać z resztą soku z cytryny, przyprawić solą, dwoma rodzajami pieprzu i cukrem. Połączyć z pokrojonymi owocami i warzywami. Paski filetowe śledzi składać w kornet, spiąć wykałaczką, aby się nie rozpadły. Kornety napełniać przygotowanym farszem owocowo -warzywnym. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem śledzie przełożyć na półmisek, udekorować półplasterkami pomarańczy oraz zieleniną.

Zobacz także:



Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje