Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Śledzie po kaszubsku

Śledzie w całości należy wypatroszyć przed moczeniem. Wodę warto zastąpić maślanką: staną się kruche. Dobre są też moczone w wodzie gazowanej z cytryną!

Składniki

  • 6 filetów śledziowych
  • 3 cebule
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki oleju
  • papryka

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Filety śledziowe wymoczyć, kilkakrotnie zmieniając wodę. Przygotować marynatę: do garnka wlać 2 szklanki wody i wszystkie składniki na marynatę. Gotować ok. 10 minut, ostudzić. Zimną marynatą zalać filety. Wstawić do lodówki na 36 godzin. 

2. Rodzynki zalać wrzątkiem, zostawić, by napęczniały. Cebule pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule, zeszklić. Dodać jabłka, obrane i pokrojone w cienkie półplasterki. Oprószyć papryką, dodać rodzynki, ostudzić. 

3. Ketchup i olej dokładnie wymieszać, wlać do ostudzonej cebuli z rodzynkami, wymieszać. Śledzie osączyć z marynaty. Płaty pokroić na nieduże kawałki. Rozłożyć na półmisku. Wokół śledzi ułożyć cebulę z rodzynkami i sosem. Wstawić do lodówki na 30 minut. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje