Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Śledź ze śmietaną

Szukasz pomysłu na szybką przystawkę? Śledź sprawdzi się idealnie nie tylko od święta.

Składniki

  • kilogram solonych filetów ze śledzia
  • 2 jabłka Jonagold
  • kwaśna, gęsta śmietana 18 proc.
  • cynamon

Składniki na marynatę

  • woda
  • 2–3 marchewki
  • kilka główek cebuli
  • kilka liści laurowych
  • ziele angielskie
  • cukier, ocet, olej

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Obrane i umyte marchewki kroimy w kostkę. Przekładamy do wrzącej wody razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po 15 minutach zdejmujemy z ognia i wrzucamy kilka pokrojonych w talarki obranych cebul (cebula ma się zaparzyć, ale nie gotować). Doprawiamy cukrem i octem, kierując się własnym smakiem - marynata ma być aromatyczna, słodka i kwaśna. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki oleju, mieszamy i studzimy. 

2. Śledzie płuczemy, a jeśli są bardzo słone, zostawiamy na kilka minut w wodzie, osączamy i zalewamy marynatą. Szczelnie przykrywamy i zostawiamy w chłodnym miejscu lub w lodówce na minimum 3 dni. 

3. Obrane jabłka kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i siekamy w kostkę. Śledzie osączamy z marynaty, kroimy na kawałki, układamy na półmisku i oprószamy cynamonem. Posypujemy jabłkami, a na wierzch wykładamy śmietanę. 

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje