Reklama

Reklama

Skrzydełka z kurczaka w panierce

Masz ochotę na chrupiącą przekąskę? Polecamy prosty przepis na smakowite skrzydełka w aromatycznej panierce.

Składniki

  • 450 g skrzydełek lub podudzi z kurczaka bez kości
  • 500 ml maślanki
  • 600 ml oleju
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka papryki ostrej
  • łyżka papryki słodkiej
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka kminu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pęczek rukwi wodnej
  • skórka z cytryny
  • sok z cytryny
  • 200 g jogurtu
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:Kurczaka wkładamy do miski, zalewamy maślanką i odstawiamy na 12 h do lodówki. Do miski przesypujemy mąkę, oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Podudzia prosto z maślanki obtaczamy w mące z przyprawami i smażymy na głębokim tłuszczu w temp. ok. 170°C przez ok. 7 min. Do pełnego zrumienienia. Do miski przekładamy jogurt, posiekaną natkę pietruszki z rukwią wodną startą skórką z cytryny i sokiem z ½ cytryny. Dokładnie mieszamy o doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje