Reklama

Singapurski rosół na żeberkach wieprzowych

Singapurska wersja "herbaty na kościach" nazywa się Teochew bak kut teh. To prosta w przygotowaniu i smaczna zupa.

Składniki

  • 70 dag żeberek wieprzowych
  • 6 grzybów shitake
  • Główka czosnku + 3 ząbki czosnku
  • Łyżeczka ziaren białego pieprzu
  • Sól do smaku
  • 2 łyżki sosu sojowego

 Żeberka blanszuj klika minut (ok. 4) we wrzątku, wyjmij, opłucz, a wodę wylej. Nastaw świeżą wodę, umieść w niej żeberka, grzyby i główkę czosnku w całości.

Pieprz lekko rozbij w moździerzu, ząbki czosnku rozgnieć. Pieprz i czosnek umieść w saszetce z gazy i włóż do zupy. Dopraw solą i sosem solowym. Gotuj ok. 1 godzinę, wyjmij saszetkę z przyprawami. Podawaj posypaną posiekanym chili. 

Możesz też wypróbować bardziej esencjonalną malezyjską wersję przygotowaną z większą ilością przypraw.

Reklama

Malezyjski rosół Bak kut teh

 

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy