Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sformatino z cukinią

Zapiekanka warzywna, którą można piec zarówno na dużej blasze, jak i małych foremkach. Czas przygotowania: 60 minut. Porcji: 10.

Składniki:


- 10 małych cukinii;
- 10 jajek;
- 200 g masła;
- 200 g mąki - najlepiej klasy 00;
- 1 l mleka;
- bazylia;
- oliwa;
- 2 ząbki czosnku;
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz, peperoncino

Sposób przygotowania

Reklama

Rozpuszczamy masło na beszamel. Do masła dodajemy mąkę, łączymy je.

Do garnka wlewamy zimne mleko, dosypujemy dwie łyżeczki gałki muszkatołowej i solimy. Dodajemy masło z mąką (chłodne, aby się nie zważyło). Mieszamy do uzyskania gładkiej struktury.

Rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cukinię pokrojoną w drobną kostkę, na złoto. W połowie smażenia solimy do smaku. Dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku. Szatkujemy garść bazylii, dodajemy i od razu mieszamy, żeby nie czerniała.

Smarujemy blachę masłem lub oliwą. Posypujemy ją bułką tartą - najlepiej zmieszaną z suszonymi ziołami.

Dodajemy cukinię do beszamelu i w razie potrzeby dodajemy soli. Pieprzymy. Szybko, by się nie ścięły, dodajemy 10 jajek.

Wylewamy wszystko na blachę. Górę posypujemy bułką tartą. Zapiekamy w 150 st. C 30 -40 minut.

Wedle uznania można zamienić cukinię na szparagi lub szpinak.

Przepis Elisy Giannuzzi z Toskanii.


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje