Reklama

​Sezon na truskawki! Jak je wykorzystać w nieoczywisty sposób?

Sezon truskawkowy w pełni. Oczywiście owoce te możemy kupić przez cały rok, ale najlepsze są sezonowe, polskie, prosto “ze słońca"! Najczęściej zajadamy się truskawkami solo, ponieważ są bardzo smaczne, a także zdrowe. Można je jednak wykorzystać kulinarnie na wiele różnych sposobów. Podzielę się z wami nietypowymi propozycjami, które być może was zainspirują.

Truskawki na deser i nie tylko!

Kiedy byłam dzieckiem to w domu rodzinnym, latem, dostawałam kromkę chleba posmarowaną masłem, a na jej wierzchu znajdowały się świeże truskawki. Do tej pory pamiętam ten smak! Obecnie często robię swoim bliskim podobny "deser". Kromkę chleba zastępuję tutaj chałką. Do tego truskawki pokrojone w plasterki, polane miodem albo syropem z agawy.

Jeśli jesteście miłośnikami słodkości, to z powodzeniem mogę stwierdzić, że truskawkami można wzbogacić praktycznie każdy deser. W sezonie polecam tartę albo ciasto drożdżowe z ich dodatkiem.

Reklama

Możecie też zrobić z nich naturalne, domowej roboty lody i sorbety. Da się wykonać je na wiele sposobów, ale tak naprawdę wystarczy tylko zblendować truskawki i w odpowiednich formach włożyć do zamrażarki.

Jeśli wykorzystujecie je do wytrawnych potraw, to polecam poniższą przekąskę - truskawki z octem balsamicznym.

Składniki

  • truskawki
  • czarny pieprz grubo mielony
  • ocet balsamiczny
  • cukier brązowy

Truskawki z octem balsamicznym - przygotowanie:

Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Pokroić w poprzek na plastry (jak na carpaccio) lub na ćwiartki. Ułożyć na talerzu lub włożyć do miseczki. Oprószyć grubo zmielonym czarnym pieprzem. Udekorować zredukowanym octem balsamicznym. Truskawki doskonale nadają się do wkomponowania w przystawki. Co powiecie na szpinak z ich dodatkiem?

Szpinak z truskawkami

Składniki

  • liście szpinaku
  • kilkanaście truskawek
  • kawałek sera z niebieską pleśnią
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu klonowego

Szpinak z truskawkami - przygotowanie:

Szpinak umyć i osuszyć. Rozrzucić na dużym, płaskim talerzu. Dodać przekrojone na pół truskawki. Pokruszyć ser. Posypać posiekanymi orzechami (wcześniej warto je uprażyć). Skropić octem balsamicznym - wymieszanym z miodem lub syropem z agawy. Można przyprawić świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.

Truskawki można dodawać też do sałatek, żeby podkręcić ich smak. Sprawdzą się przede wszystkim w przypadku tych z dodatkiem sezonowych warzyw. Świeże ogórki, pomidory, sałata, pestki słonecznika oraz truskawki - nawet takie proste połączenie będzie smakowało (oraz prezentowało się) znakomicie.

Truskawki "do picia" - pysznie i zdrowo

Na zewnątrz coraz cieplej, więc musimy pamiętać o uzupełnianiu płynów. Pijmy dużo wody oraz soków. Nie kupujmy jednak słodzonych napojów. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego do picia, to polecam kompot z truskawek oraz rabarbaru. Słodycz w połączeniu z kwaśnym rabarbarem to świetnie komponująca się fuzja smaków. Rabarbar możemy też zastąpić agrestem, nawet tym jeszcze niedojrzałym.

Poniżej prezentuję przepis. Jeśli chcemy, by było bardziej “fit", to zastąpmy cukier ksylitolem.

Składniki

  • ½ kg rabarbaru lub agrestu
  • ½ kg truskawek
  • ½ szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • woda
  • 3 goździki
  • plastry cytryny do podania

Kompot z truskawek oraz rabarbaru - przygotowanie:

Owoce umyć. Truskawki pozbawić szypułek. Rabarbar obrać, odciąć zdrewniałe końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, posłodzić ksylitolem, przyprawić goździkami. Wlać wodę, przykryć i zagotować. Wystudzić. Podawać z plasterkiem cytryny.

Inną propozycją jest koktajl. Tak jak obiecałam, nie będzie jednak typowo. Poniższa propozycja charakteryzuje się nietypowym smakiem, ponieważ wśród składników znajduje się... ogórek. Polecam spróbować, bo ten smak naprawdę zaskakuje. Oczywiście w tym pozytywnym sensie.

Składniki

  • 300 g truskawek
  • 1-2 świeże ogórki gruntowe
  • kilka kostek lodu
  • woda mineralna opcjonalnie
  • olej lniany

Składniki do podania

  • łodygi selera naciowego
  • kardamon mielony

Koktail truskawkowo-ogórkowy

Truskawki pozbawić szypułek. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Truskawki i ogórki wraz z kostkami lodu zblendować dokładnie. Jeśli jest potrzeba dolać wody mineralnej. Rozlać do szklanek i podać z kilkoma kroplami oleju lnianego oraz posypać odrobiną kardamonu. Dołożyć łodygę selera naciowego.

Pochodzenie ma znaczenie. Zwracajmy uwagę na to, gdzie kupujemy owoce

Miejmy na uwadze, że truskawki nie tylko smakują, ale są też bogate w witaminy i minerały. Zawierają na przykład bardzo dużo witaminy C. Co ciekawe, truskawki polecane są też osobom na diecie. Zawierają niewiele kalorii, a dodatkowo pobudzają przemianę materii, pomagając szybciej (oraz w naturalny sposób) pozbyć się zbędnych kilogramów.

Są one też pomocne w przypadku wszelkiego rodzaju przeziębień czy bólu gardła. Pamiętajmy jednak, by kupować truskawki ze sprawdzonego źródła. Te z marketów zwykle są przepełnione sztucznymi odżywkami, dzięki którym mają wyglądać bardziej apetycznie. Uwierzcie mi jednak, że zdecydowanie lepiej wybrać produkty, które prezentują się nieco “gorzej", ale są sprzedawane "prosto z grządki"! Osobiście sama zajmuję się uprawą tych owoców, mam je zasadzone w swoim ogrodzie.

Z powodzeniem można też jednak zasadzić je w doniczkach, a te postawić na tarasie. Nic nie smakuje lepiej niż produkty, które sami wyhodowaliśmy.

Zobacz także:

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: truskawki | szpinak | Ewa Wachowicz przepisy | Przepisy Ewy Wachowicz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy