Przejdź na stronę główną Interia.pl

Serowo-warzywny przekładaniec

Pyszna zapiekanka warzywna, idealna na niedzielny obiad. Zapiekankę możemy podać z ryżem bądź pieczonymi ziemniakami.

Składniki

  • 600 g bakłażanów
  • pęczek świeżego oregano
  • ząbek czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 200 g sera ricotta
  • 3 łyżki tartego sera typu parmezan
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

1. Bakłażany myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na niezbyt grube plastry, oprószamy solą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy plastry bakłażana. Zapiekamy około pięciu minut w 200º C. 

2. Oregano płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, odkładamy kilka gałązek, a resztę siekamy. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Pomidory przekładamy z puszki do miski, doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy posiekane oregano, mieszamy. 

3. Ser ricotta mieszamy z mlekiem i dwiema łyżkami startego żółtego sera typu parmezan, mieszamy. 

4. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dno przekładamy połowę sosu pomidorowego, następnie układamy plastry bakłażanów, na nie przekładamy masę serową, wykładamy pozostały sos pomidorowy i na wierzch układamy bakłażany. Całość posypujemy łyżką tartego sera i pieczemy 20-30 minut w 200º C. Przed podaniem dekorujemy oregano.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje