Reklama

Reklama

Serownik mazurkowy z suszonymi śliwkami

Połącz dwa wielkanocne klasyki w jeden! Polecamy przepis na smakowity sernik mazurkami z owocowym dodatkiem.

Składniki

  • 1¼ szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 125 g masła
  • 20 g śliwek suszonych
  • 150 sera białego
  • 3 jajka
  • cukier puder do dekoracji

Przepis pochodzi z 327. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać na stolnicę, dorzucić masło, wsypać połowę cukru i wysiekać. Zagnieść, włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce (wystarczy ½ godziny).Rozwałkować. Przełożyć do formy na tartę (średnica 28 cm, foremka natłuszczona masłem). Wykleić dno i boki. Nakłuć widelcem. Przykryć papierem, obciążyć i piec przez 10 minut w temp. 200 st. C. Następnie dopiec na złoty kolor. Wystudzić.

Żółtka oddzielić od białek. Wsypać resztę cukru i cukier waniliowy. Utrzeć na kogel-mogel. Dodać ser (wcześniej dwukrotnie przepuścić go przez maszynkę do mięsa). Zmiksować.

Białka ubić ze szczyptą soli. Przełożyć do masy żółtkowo-serowej i delikatnie wymieszać.

Namoczone w rumie śliwki odcedzić, pokroić i rozłożyć na cieście. Zalać masą. Upiec na złoty kolor w temp. 190 st. C.Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.

Darmowy program - rozlicz PIT 2020

Dowiedz się więcej na temat: sernik wielkanocny | mazurek

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje