Reklama

Serowe tartaletki z pastą z dorsza

Jeśli planujesz imprezę w domu, przygotuj różne pyszności. My proponujemy krewetki, kiełbaski, tartaletki i wspaniałe deserki.

Składniki na ciasto

  • 240 g mąki
  • 130 g masła
  • 2 łyżki żółtego tartego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli

Składniki na pastę z dorsza

  • 300 g wędzonego dorsza
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ziaren kukurydzy z puszki
  • sok z cytryny
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Z mąki, masła, jajka, mleka i szczypty soli zagnieć ciasto. Po chwili dodaj tarty ser i znów zagnieć. Rozwałkuj ciasto i wytnij kółeczka. Ułóż je w foremkach i ponakłuwaj widelcem. Włóż do piekarnika i piecz w 180 st. C przez 15 minut. 

2. Usuń z dorsza ości i przełóż go do blendera. Dodaj kapary, musztardę, oliwę i sok z cytryny do smaku. Zblenduj, a następnie wymieszaj z kukurydzą. Napełnij masą tartaletki. 

3. Gotową przekąskę schłodź w lodówce. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.

Reklama


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy