Reklama

Reklama

Serowe ptysie ze szczypiorkiem

Przekąska bezglutenowa.

Składniki na około 20 ptysiów:

  • 25 g mąki ryżowej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki Mix’Gom (ewentualnie zmielonej łuski babki jajowatej)
  • 100 g sera beaufort (albo innego twardego żółtego sera z rodziny gruyère)
  • 10 drobno posiekanych źdźbeł szczypiorku
  • 2 duże jajka (125 g)
  • 80 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 55 g masła
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Reklama

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250°C (z włączonym termoobiegiem). Mleko i wodę wlewamy do garnka. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki i sól. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i łączymy z mąką, skrobią oraz Mix’Gom. Dokładnie mieszamy, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Ponownie stawiamy garnek na wolnym ogniu i podgrzewamy 5 minut, nieustannie mieszając (aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia).

Przekładamy ciasto do miski i studzimy kilka minut. Następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy dokładnie za każdym razem. Na koniec łączymy masę ze startym serem i szczypiorkiem. Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 8 mm i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w taki sposób, żeby otrzymać ptysie o średnicy około 4 cm. Wyłączamy piekarnik i wstawiamy do niego przygotowaną blachę.

Po upływie 20 minut rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C i pieczemy ptysie kolejne 20 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia otwieramy drzwiczki piekarnika, żeby uwolnić wilgoć (ptysie muszą być rumiane i zbite). Zostawiamy do wystygnięcia na kratce.

Przepis pochodzi z książki ""Moja kuchnia bez glutenu".

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje