Reklama

Serowe przekąski

Chroni przed osteoporozą, zapewnia dobre przyswajanie białka i wapnia. Jest źródłem fosforu, który ma korzystny wpływ na nasze kości i zęby. Ma więcej zalet niż wad.

Oliwkowy pasztet serowy

Składniki na 4 porcje: 15 g żelatyny w proszku, 100 ml mleka, 200 g żółtego sera edamskiego, 100 ml śmietany kremówki, 100 g sera topionego śmietankowego, 100 g oliwek (zielonych i czarnych bez pestek), świeże zioła (bazylia, rozmaryn, natka pietruszki), szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz czarny młotkowany.

Przygotowanie: Żelatynę moczymy w letnim mleku, aby nasiąkła. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy starty żółty ser i ser topiony, ogrzewamy powoli na wolnym ogniu do chwili, aż sery się zupełnie rozpuszczą. Dodajemy żelatynę nasączoną w mleku i przez minutę lekko ogrzewamy w niskiej temperaturze, tak aby mieszanki nie zagotować. 2. Zdejmujemy z ognia, dodajemy oliwki i posiekane zioła. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wyrabiamy na jednolitą masę.Przekładamy do formy, wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem zanurzamy formę w gorącej wodzie, aby ułatwić wyjęcie pasztetu.

Reklama

Grillowany ser

Składniki na 4 porcje: 100 ml oliwy z oliwek, kilka gałązek oregano, 1 gałązka rozmarynu, 400 g solankowego sera np. halloumi, 2 czerwone papryki, 2 zielone papryki, sól i pieprz czarny mielony.

Przygotowanie: Oliwę mieszamy z posiekanymi ziołami. Ser kroimy na mniejsze kawałki i ostrożnie nakłuwamy je na drewniane patyczki. Smarujemy ziołową oliwą i marynujemy 20 minut.

Papryki tniemy wzdłuż, czyścimy z nasion. Strąki lekko solimy, doprawiamy pieprzem i smarujemy resztą oliwy. Paprykę i ser wkładamy do piekarnika nastawionego na funkcję grillowania. Opiekamy ze wszystkich stron przez 5 minut.

Camembert marynowany

Składniki na 4 porcje: 4 sery pleśniowe typu camembert (po 100 g), 1 łyżeczka ziół prowansalskich (suszonych lub świeżych), 1 łyżeczka czosnku zmiażdżonego z łyżką soli, 1 duża cebula, 80 g oliwek ● 1 łyżeczka słodkiej papryki ● 500 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie: Sery kroimy w poprzek, połowę posypujemy ziołami prowansalskimi, pozostałe smarujemy zmiażdżonym czosnkiem, układamy na nich plasterki obranej cebuli i pokrojone na pół oliwki. Części na powrót składamy i dociskamy do siebie. 2. Faszerowane sery wkładamy do słoika, posypujemy mieloną papryką i zalewamy olejem rzepakowym. Odstawiamy na kilka dni. Podajemy z pieczywem.

Fondue z mieszanki serów

Składniki na 4 porcje: 120 ml bulionu warzywnego, 150 g sera ementaler, 150 g sera z niebieską pleśnią (typu roquefort), 150 g sera gouda, 100 g żółtego sera edamskiego, szczypta gałki muszkatołowej, 50 ml sherry, ewentualnie 80 ml białego wina, 1 jasna bagietka, 1/2 bochenka ciemnego chleba.

Przygotowanie: Do głębszego garnka wlewamy bulion, doprowadzamy do zagotowania i wrzucamy starte na małych oczkach sery. Zmniejszamy ogień, mieszamy, aż ser się rozpuści w bulionie. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, sherry i ponownie podgrzewamy. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, można rozrzedzić ją białym winem.

Oba rodzaje pieczywa pokrojone w większą kostkę podpiekamy (bez tłuszczu) w piekarniku nagrzanym do 180°C. Mieszankę serową przelewamy do zestawu na fondue, ustawiamy na podgrzewaczu ze świecą, by się stale gotowała. Chrupiące grzanki nakłuwamy na szpadki, moczymy w masie serowej i zjadamy. Jeśli nie mamy zestawu do fondue można użyć wyższego rondla i widelców.


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: ser
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy