Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Serowe knedle z powidłami

Z twarogu możesz wyczarować nie tylko sernik!

Składniki

  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • powidła śliwkowe
  • 150 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 40 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • 30 g masła
  • 30 g bułki tartej
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Twaróg przeciśnij przez praskę. Dodaj sól, jajko, mąkę oraz masło. Wyrób gładkie ciasto. Przełóż je do miski, przykryj folią i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. 

2. Laskę wanilii przekrój na pół i wydrąż ziarenka. Do żółtek wsyp cukier. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Do rondelka wlej mleko i śmietankę. Dodaj laskę wanilii i ziarenka. Zagotuj, a gdy zacznie wrzeć, wyjmij laskę wanilii a gorący płyn wlej do żółtek, wymieszaj. Masę przelej do rondelka. Gotuj, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. 

3. Ciasto podziel na 10-12 części. Każdą rozpłaszcz na dłoni na placuszek i włóż 1 łyżeczkę powideł. Zlep formując kulki. W garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, partiami wrzucaj knedle. Gotuj ok. 8 min od momentu ich wypłynięcia na wierzch. Na rozgrzanym maśle zrumień bułkę tartą. Knedle polej zrumienioną bułką i posyp płatkami migdałowymi. Podawaj z sosem waniliowym.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje