Reklama

Reklama

Serowe kąski oraz dip z bobu

Szybka i smaczna przekąska i ciekawy sposób podania bobu. W sam raz na wiosenny piknik albo gdy najdzie was ochota na „coś małego".

Składniki na dip

  • 200 g bobu
  • Sok z ½ limonki
  • mała garść mięty
  • mała garść natki z pietruszki
  • ½ główki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • pieprz

Składniki na kąski serowe

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g startego sera żółtego

Przygotowanie:

Reklama

Gotuj bób w osolonej wodzie przez 5 minut. Odsącz i obierz z łusek. Do obranego bobu dodaj pozostałe składniki i używając blendera doprowadź do konsystencji dipu. 

Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj drożdże i znowu wymieszaj. Dodaj wodę i oliwę. Zagnieć ciasto, aż będzie miękkie i sprężyste (można użyć miksera z końcówką do ciasta drożdżowego).  

Ciasto rozwałkuj w duży prostokąt, musi być cienki. Potnij na 1 cm paski i roluj je między palcami do uzyskania "paluszka". Każdy z nich zwiń i układaj na blasze do pieczenia. Pozostaw tak przygotowane ciasto w ciepłym miejscu na 15 minut, żeby urosło.  

Posyp serem i solą, a następnie piecz w 200°C przez 10 minut do uzyskania złotego koloru. Zmniejsz temperaturę i piecz jeszcze 5 minut do kruchości. Gotowe! 

Propozycje wiosennych potraw prosto z Wielkiej Brytanii wniosą na nasze stoły powiew nowości połączonej z dobrą, europejską kulinarną tradycją. Oglądaj program "Luke Nguyen w Zjednoczonym Królestwie" w kwietniu w weekendy o 14:00 na antenie Polsat Food Network.

Zobacz także:


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje