Reklama

Reklama

Serowa zapiekanka

Zamiast schabu można użyć kiełbasy.

Składniki

  • 500 g brukselki
  • 500 g ziemniaków
  • 400 g schabu bez kości
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 1/4 l mleka
  • 1/4 l bulionu warzywnego
  • 150 g sera gorgonzola
  • 20 g orzechów laskowych
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania: 

Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie 20 minut. Odcedzamy, studzimy i obieramy. Kroimy w plastry. 

Reklama

Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, odkrawamy głąby i gotujemy w osolonej wodzie z cukrem 5 minut, odcedzamy. 

Schab kroimy w kostkę, oprószamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso na jasnozłoty kolor. Przekładamy na talerz. Na tłuszcz po mięsie dodajemy masło, mąkę i zasmażamy. Wlewamy mleko, bulion, zagotowujemy. Dodajemy połowę rozkruszonego sera gorgonzola, mieszamy, by powstał gęstawy sos. 

Orzechy siekamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy plastry ziemniaków, brukselki, kawałki mięsa. Zalewamy sosem, posypujemy orzechami i pozostałym pokruszonym serem. Pieczemy 10 minut w 200ºC. Podajemy na ciepło.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka | Zapiekana brukselka | Styl.pl | brukselka | schab

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje