Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sernik żurawinowy

​Waniliowo-pomarańczowy sernik z purée żurawinowym pięknie wygląda na świątecznym stole. To jeden z najsmaczniejszych zimowych serników, słodki smak został tu przełamany smakiem żurawin. Pieczony w kąpieli wodnej, by pozostał aksamitny, gładki i nie popękał.

Składniki na spód

  • 120 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
  • 40 g orzechów włoskich lub pekan
  • 30 g roztopionego masła

Składniki na masę serową

  • 600 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • świeżo otarta skorka z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki mąki pszennej

Składniki

  • 300 g żurawin, świeżych lub mrożonych
  • 100 g cukru
  • otarta skorka z 1 pomarańczy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje