Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sernik ze śliwkami

Idealny do kawy.

Składniki

  • 20 dag masła (margaryny)
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 32,5 dag cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 8 jajek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag mąki
  • 60 dag żółtych i czerwonych śliw (renklody)
  • 60 dag mielonego tłustego twarogu
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • tłuszcz i mąka do tortownicy
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Reklama

Masło utrzeć z 20 dag cukru, cukrem wanilinowym oraz skórką otartą z cytryny. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, dodawać kolejno 2 jajka. Dosypać szczyptę soli oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto.

Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Spód i brzegi formy wylepić przygotowanym ciastem. Wstawić do lodówki.

Pozostałe jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Twaróg utrzeć z resztą cukru i żółtkami. Wsypać proszek budyniowy. Białka ubić na sztywno, pianę delikatnie domieszać do masy serowej.

Śliwki umyć, wytrzeć, przekroić wzdłuż i wyjąć pestki. Połowę śliwek ułożyć na spodzie z kruchego ciasta. Przykryć masą serową. Na wierzchu położyć pozostałe śliwki, przecięciem do góry. Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Po wystudzeniu wyjąć z tortownicy i oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje