Reklama

Reklama

Sernik z ziemniakami

Brzmi zaskakująco? Wypróbuj przepis na sernik ziemniaczany, który jest specjałem kuchni lubelskiej.

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 2 żółtka

Składniki na masę serową

  • 300 g sera białego półtłustego
  • 100 g sera śmietankowego
  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • ½ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • laska wanilii lub cukier waniliowy

Składniki dodatkowe

  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • owoce sezonowe do podania

Przepis pochodzi z 340. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto szybko wyrobić i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ¾ ciasta rozwałkować i wykleić nim wysmarowaną masłem formę.

Ser i ziemniaki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę o małych oczkach. Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na gładką masę, dodając stopniowo masę serowo-ziemniaczaną i ser śmietankowy. Przełożyć do formy z ciastem.

Brzegi tarty posmarować jajkiem. Z pozostałego ciasta wyciąć paski i nałożyć je na tartę formując kratkę. Całość jeszcze raz posmarować jajkiem i wstawić na 45-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Po upieczeniu odstawić do wystudzenia na kilka godzin. Podawać z owocami sezonowymi (wcześniej można je zamarynować w żubrówce).

Przekaż 1% na Fundację Polsat rozliczając PIT TUTAJ >>>

Polsat

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Sernik z ziemniakami | kuchnia lubelska

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje