Reklama

Reklama

Sernik z wiśniami

A może sernik z wiśniami na deser? Polecamy przepis na pyszne ciasto z sezonowymi owocami.

Składniki na spód

  • 20 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko

Składniki na masę

  • 1,2 kg twarogu
  • 35 dag wiśni bez pestek
  • 1/2 szklanki śmietany 30 proc.
  • 6 jaj
  • 25 dag cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Przygotować spód: wszystkie składniki zagnieść szybko na ciasto, dodając jedną łyżkę zimnej wody. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy, nakłuć widelcem. Podpiec 15 minut w temp. 190°C. Wyjąć, lekko przestudzić. 

2. Twaróg zemleć dwukrotnie, wymieszać ze śmietaną, mąką pszenną i ziemniaczaną. 

3. Jaja roztrzepać z cukrem, połączyć z masą serową, krótko miksować. Masę serową wylać na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu poukładać odsączone wiśnie. 

4. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 150°C na 1 godzinę i 20 minut. Piec do momentu, aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty Wystudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje