Reklama

Sernik z rodzynkami

Składniki

  • 100 g masła
  • szklanka drobnego cukru
  • 3 jaja
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g sera ricotta
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 750 g tłustego twarogu
  • średniej wielkości pomarańcza
  • 100 g rodzynek sułtanek
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy, by dobrze nasiąkły, odcedzamy. Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, do której, jedno po drugim, dodajemy żółtka, miksujemy. Masę łączymy z mąką ziemniaczaną i kukurydzianą, mieszamy.

Twaróg rozgniatamy przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub mielimy w maszynce. Dodajemy ser ricotta, masę maślaną, 3/4 soku pomarańczowego i skórkę, miksujemy, by składniki się połączyły. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Na koniec łączymy z rodzynkami, krótko mieszamy, by owoce równomiernie rozprowadziły się w masie serowej.

Reklama

Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy masę serową i wyrównujemy wierzch. Skrapiamy pozostałym sokiem pomarańczowym. Pieczemy 60-70 minut w 175ºC. Gdyby sernik za bardzo się spiekał, tortownicę możemy przykryć folią aluminiową.

Drzwiczki piekarnika delikatnie uchylamy i studzimy ciasto. Kiedy lekko opadnie, wyjmujemy sernik z formy i przekładamy na kratkę, by całkowicie ostygł. Ciasto umieszczamy na dużym talerzu lub paterze, dzielimy na porcje i podajemy z kawą lub herbatą.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy