Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sernik z migdałową posypką

Pyszny sernik.

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 32,5 dag cukru
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • spora szczypta proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 5 dag marcepanowej masy
  • 25 dag masła
  • 75 dag mielonego twarogu
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mleka
  • 7,5 dag płatków migdałów
  • 1 łyżka cukru pudru
  • tłuszcz i tarta bułka do tortownicy

Przygotowanie:

Reklama

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać 7,5 dag cukru, jedną torebkę cukru wanilinowego, szczyptę soli oraz 1 jajko. Dołożyć 12,5 dag masła i marcepan. Zagnieść ciasto. Rozwałkować je na oprószonej mąką stolnicy na placek o śr. ok. 32 cm.

Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Spód i brzegi tortownicy wylepić ciastem i gęsto ponakłuwać je widelcem. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki. W tym czasie utrzeć 5 dag masła z drugim cukrem wanilinowym i 15 dag cukru. Wbić 3 jajka i ucierać mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Miksując, porcjami dokładać twaróg. Wsypać proszek budyniowy. Dolać śmietanę i dobrze wymieszać.

Masę serową przełożyć do tortownicy wylepionej ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut. Resztę masła stopić. Wymieszać z mlekiem, pozostałym cukrem, płatkami migdałowymi i ostatnim jajkiem. Masą posmarować sernik i piec dalej 15-20 minut. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje