Reklama

Reklama

Sernik z malinami i kokosem otulony kakaowym ciastem

Pomysł na kakaowe ciasto, które przed wyłożeniem do blaszki jest schładzane w zamrażalniku, a następnie ścierane na tarce, pokazała mi Angelika z pewnej piekarni. Gdy przygotowywałam u nich sernik na takim spodzie, musiałam się nieźle sprężać, by ciasto za szybko się nie rozmroziło i nie straciło postaci „wiórek”. Startego spodu nigdy nie kazała mi mocno dociskać dłonią, tylko delikatnie rozsypywać w formie. Takie szczególiki, a naprawdę mają znaczenie! W tym przepisie nic się nie marnuje. Żółtka wykorzystujemy do ciasta, a białka do kokosowej pianki. Owocowy i kwaskowaty akcent zapewniają maliny - pisze w książce "Nastoletnie wypiekanie. Pysznie i fit" Justyna Dragan.

Składniki na kakaowe kruche ciasto

  • 200 g zimnego masła
  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki naturalnego
  • ciemnego kakao (30 g)
  • 1 łyżeczka
  • proszku do pieczenia
  • 4 żółtka

Składniki na masę serową

  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 750 g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie
  • 1 łyżka budyniu waniliowego

Składniki na pierzynkę kokosową

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki dodatkowe

  • 350 g malin
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Reklama

Kakaowe kruche ciasto: mąkę przesiać z cukrem pudrem, kakao oraz proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz żółtka (białka pozostawić do kokosowej pierzynki). Całość szybko zagnieść rękami do uzyskania zwartej kuli czekoladowego ciasta. Podzielić je na dwie równe części, owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i umieścić w zamrażalniku na 2 godziny. Po tym czasie jedną część wyjąć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać na blaszce o wymiarach 30 × 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej użyć blaszki o wysokich bokach). Ciasto bardzo delikatnie docisnąć dłonią − ma przypominać raczej kruszonkę, a nie zwarty spód. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 10−15 minut. Wyjąć i wystudzić. Drugą część kakaowego ciasta również zetrzeć na tarce i schować do lodówki.  

Masa serowa: wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. W związku z tym twaróg, jajka i masło najlepiej wyjąć z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem. Miękkie masło zmiksować z cukrem do jasności i puszystości. Dodawać po jednym jajku, miksować. Dodać zmielony twaróg oraz proszek budyniowy. Całość krótko zmiksować, tylko do połączenia składników, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy.  

Pierzynka kokosowa: białka powinny mieć temperaturę pokojową. Ubić je ze szczyptą soli w czystej i suchej misce na sztywno. Stopniowo wsypywać cukier, łyżka po łyżce, za każdym razem dokładnie miksując. Na koniec wsypać wiórki kokosowe oraz przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać składniki szpatułką.

Na przestudzony kakaowy spód wylać masę serową. Na ser wyłożyć maliny, a następnie pierzynkę kokosową, wyrównać szpatułką. Wierzch posypać startym kakaowym ciastem z lodówki (2 część). Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45 minut, aż sernik się uniesie, zetnie, a górna kruszonka delikatnie popęka. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik jeszcze na 15 minut. Następnie wyjąć, a po całkowitym wystudzeniu schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc − wtedy nabiera odpowiedniej konsystencji. Z dnia na dzień jest coraz smaczniejszy! Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego!

Przepis pochodzi z książki "Nastoletnie wypiekanie. Pysznie i fit" autorstwa Justyny Dragan.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje