Reklama

Sernik z jabłkami

Składniki na spód

  • 10 dag masła + 3 łyżki
  • 2 duże jabłka
  • 30 dag herbatników
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na masę

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 125 ml śmietanki 30-36 proc.
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 laska wanilii

Składniki na wierzch

  • 500 ml soku jabłkowego
  • 1 duże jabłko
  • 3 łyżki żelatyny

1. Roztopić w rondlu 10 dag masła, gdy przestygnie  wymieszać z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masę przełożyć na dno tortownicy wysmarowanej masłem, ugnieść. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry, oprószyć  cynamonem, podsmażyć na pozostałym maśle. Gdy się zrumienią, przestudzić, rozłożyć na herbatnikach. Tortownicę owinąć folią spożywczą  (by ciasto nie przeszło zapachami), wstawić do lodówki.

2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, wystudzić. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować, wymieszać z ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii. Masę wylać na schłodzony spód, tortownicę ponownie owinąć folią i wstawić do lodówki.

Reklama

3. Jabłko obrać, usunąć nasiona, pokroić w kosteczkę, rozłożyć na masie serowej. Sok zagotować, dodać żelatynę, a gdy się rozpuści, przecedzić, przestudzić. Galaretkę wylać na jabłka. Tortownicę owinąć folią, odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

Polecamy: Sernik drezdeński!


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy