Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sernik z jabłkami

Składniki na spód

  • 10 dag masła + 3 łyżki
  • 2 duże jabłka
  • 30 dag herbatników
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na masę

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 125 ml śmietanki 30-36 proc.
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 laska wanilii

Składniki na wierzch

  • 500 ml soku jabłkowego
  • 1 duże jabłko
  • 3 łyżki żelatyny

1. Roztopić w rondlu 10 dag masła, gdy przestygnie  wymieszać z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masę przełożyć na dno tortownicy wysmarowanej masłem, ugnieść. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry, oprószyć  cynamonem, podsmażyć na pozostałym maśle. Gdy się zrumienią, przestudzić, rozłożyć na herbatnikach. Tortownicę owinąć folią spożywczą  (by ciasto nie przeszło zapachami), wstawić do lodówki.

Reklama

2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, wystudzić. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować, wymieszać z ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii. Masę wylać na schłodzony spód, tortownicę ponownie owinąć folią i wstawić do lodówki.

3. Jabłko obrać, usunąć nasiona, pokroić w kosteczkę, rozłożyć na masie serowej. Sok zagotować, dodać żelatynę, a gdy się rozpuści, przecedzić, przestudzić. Galaretkę wylać na jabłka. Tortownicę owinąć folią, odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

Polecamy: Sernik drezdeński!


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje