Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sernik z dodatkiem wiśni

Składniki

  • 125 g masła
  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 600 g wiśni
  • 8 listków żelatyny
  • 500 g mielonego twarogu
  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu

Masło rozpuszczamy i studzimy. 175 g ciastek rozgniatamy, łączymy z masłem i powstałą masą wykładamy spód tortownicy o średnicy 26 centymetrów. Wstawiamy do lodówki. 

Umyte i osuszone wiśnie drylujemy. Przekładamy na sitko, by osączyć z soku. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do miski przekładamy twaróg. Dodajemy jogurt, cukier i miksujemy na gładką masę. Dodajemy żelatynę, mieszamy. Stopniowo łączymy z bitą śmietaną. Dodajemy połowę wiśni, mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. 

Na sernik wykładamy resztę wiśni. Jeśli chcesz, by puściły sok, chwilę je podgrzej. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje