Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sernik z czereśniami

​Desery z owocami mają mniej kalorii, niż np. torty z kremem. Warto postawić na szybkie, łatwe przepisy. Kolorowe wypieki zachwycą każdego.

Składniki Składniki na ciasto kruche

  • 3/5 kostki do pieczenia (150 g)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (250 g)
  • 1/3 szklanki cukru pudru (50 g)
  • 3 żółtka
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki Składniki na masę serową

  • 500 g sera mielonego trzykrotnie
  • 2 jajka
  • 1/5 kostki do pieczenia (50 g)
  • 1/2 szklanki cukru (125 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki Dodatkowo

  • 500 g czereśni

1. W misce miksera wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, margarynę i cukier puder. Dodaj sól i żółtka. Wszystko wymieszaj. 

Reklama

2. Ciasto wyjmij z miski, zagnieć i podziel na dwie części. Odłóż na godzinę do zamrażarki. 

3. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj do niej, na tarce o dużych oczkach, jedną część zmrożonego ciasta. Równomiernie rozprowadź i lekko dociśnij. Piecz w temp. 180 st. C przez ok. 10 minut, aby lekko się zapiekło. 

4. Czereśnie umyj, wydryluj, a następnie ułóż na podpieczonym cieście. Margarynę rozpuść w rondelku. 

5. Ser zmiksuj z jajkami. Dodaj cukier, ostudzoną margarynę oraz mąkę ziemniaczaną. 

6. Masę serową wyłóż na owoce. Zetrzyj pozostałą część zamrożonego ciasta. Rozgrzej piekarnik i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Zaraz po wyjęciu oprósz obficie cukrem pudrem lub ułóż na nim owoce.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje