Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sernik z czekoladą i malinami

Idealny do popołudniowej herbatki.

Składniki:

Reklama

200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
400 g cukru pudru
5 jajek
110 g mąki
400 g sera ricotta
opakowanie cukru waniliowego
120 g świeżych malin

Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść na parze. Masło zmiksuj z 250 g cukru pudru na gładką masę. Dodaj kolejno 3 jajka, cały czas miksując, czekoladę i mąkę. Wlej 3/4 masy na prostokątną formę  wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.
W drugiej misce utrzyj ser ricotta z pozostałym cukrem pudrem, jajkami i cukrem waniliowym. Wylej masę serową na masę z czekoladą. Na wierzch wyłóż pozostałą masę czekoladową. Rozłóż umyte i osuszone maliny. Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Schłodź w ciepłym, uchylonym piekarniku.
Podawaj z lodami.

Czas przygotowania: godzina 20 minut

 Przepis pochodzi z książki "Ciasta i torty"     

         

Reklama

Reklama