Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sernik. Ulubione ciasto Polaków

od lat konkuruje z szarlotką, ale w ostatnich rankingach kulinarnych wybija się na prowadzenie. Może dlatego, że wciąż stawiamy znak równości pomiędzy sernikiem, a innowacją. Tym razem zachęcamy do wykorzystania przepisu gdańskiego cukiernika.

Składniki ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • po szklance cukrui mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki dowolnego dżemu, po łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
  • kwiatki i listki cukiernicze do dekoracji

Składniki na masę serową

  • 1/2 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • cukier wanilinowy
  • sól
  • tłuszcz
  • bułka tarta do formy

Sposób przygotowania

Reklama

Mąkę, cukier, olej, jajka, mleko, kakao, dżem, sodę i proszek do pieczenia przełóż do dużej miski, a następnie zmiksuj lub wymieszaj łyżką na jednolitą masę.

Przygotuj masę twarogową. Jajka umyj, rozbij oddzielając białka od żółtek. Żółtka utrzyj z margaryną, dodaj oba rodzaje cukru i dalej ucieraj. Twaróg połącz z mąką i dodaj do żółtek utartych z margaryną; wymieszaj.

Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana będzie sztywna, połącz ją z masą twarogową. Dokładaj pianę małymi porcjami do masy twarogowej i delikatnie mieszaj, najlepiej drewnianą łyżką.

Do formy przelej najpierw masę kakaową przygotowaną wcześniej. Na nią wyłóż masę twarogową. Ciasto piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180° C. Po upieczeniu odstaw do zupełnego ostygnięcia. Udekoruj ozdobami cukierniczymi.

Przygotowanie: 65 minut

Zobacz także:


Dowiedz się więcej na temat: sernik

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje