Reklama

Sernik na zimno z mandarynką

Liczysz kalorie? Zrezygnuj z bitej śmietany w serze.

Składniki na spód

  • 70 g masła
  • biszkopty (ok. 200 g)

Składniki na masę serową

  • 500 g zmielonego twarogu
  • serek mascarpone
  • biała czekolada
  • 250 g śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny

Składniki dodatkowe

  • 6 łyżek dżemu malinowego
  • 3-4 mandarynki
  • galaretka pomarańczowa

Przygotuj spód. Masło roztop i przestudź. Większą część biszkoptów pokrusz i połącz z płynnym masłem. Masą wylep spód okrągłej formy. Pozostałe biszkopty przełam na pół i wyłóż nimi formę po obwodzie. Na spodzie rozprowadź cienką warstwę dżemu. Wstaw do lodówki.

Mandarynki obierz, podziel na cząstki i zdejmij osłonkę. Żelatynę zalej dwiema łyżkami zimnej wody, a po pięciu minutach dolej 3 łyżki gorącej. Wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Galaretkę przygotuj wg instrukcji. Czekoladę rozpuść, przestudź.

Reklama

Mascarpone przez chwilę ubijaj samo. Śmietankę zmiksuj krótko na sztywno i odłóż trochę do dekoracji. Twaróg połącz z mascarpone i płynną czekoladą. Dodaj śmietankę i żelatynę. Wymieszaj. Masę serową wyłóż na warstwę dżemu i wrzuć do niej kilka mandarynek.

Na wierzch wylej stężałą galaretkę. Powtykaj mandarynki. Śmietankę przełóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij kleksy.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy