Reklama

Sernik na kruchym spodzie

Składniki dla: 12

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 200 g zimnego masła lub margaryny

Składniki

  • 500 g twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
  • 500 g mascarpone
  • 1 i ½ szklanki musu z pieczonej dyni
  • 5 jajek l 2 żółtka
  • 1 i ½ szklanki słodzonego mleka skondensowanego
  • ½ szklanki śmietanki 30 proc.
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • duża szczypta mielonego cynamonu

Przygotowanie: 

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodaj żółtko oraz pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią, włóż do lodówki na około 30 minut. 

Do miski włóż twaróg, dodaj mascarpone, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, cynamon oraz mus z dyni; zmiksuj. Następnie, wciąż miksując, dodawaj po jednym jajku oraz żółtka. Na koniec wlej mleko skondensowane oraz śmietankę kremówkę, zmiksuj. Wylep ciastem dno i boki tortownicy. 

Wlej masę serowo-dyniową. Piecz 15 min w temp. 175°C. Zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz  90 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku.  Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 630 kilokalorii

Zobacz także: 

Reklama




Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy