Reklama

Sernik na kruchym spodzie

Składniki na kruchy spód

  • 15 dag mąki krupczatki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • masło i bułka tarta do formy

Składniki na masę sernikową

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30-36 proc.
  • 5 jajek
  • 20 dag cukru pudru
  • po 2 łyżki mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, cukru waniliowego

Składniki na dekorację

  • 15 dag świeżych truskawek
  • cukier puder

Przygotowanie:

Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać posiekane zimne masło, żółtko i sok z cytryny, zagnieść, zwinąć w kulę, owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na ok. godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Ciasto ponakłuwać widelcem, piec ok. 20 minut w temp. 180ºC, wystudzić.

Jajka umyć. Białka ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i waniliowym, śmietanką, żółtkami oraz mąką. Na koniec masę delikatnie wymieszać z białkami.

Reklama

Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, piec ok. 75 min w temp. 150ºC. Góra sernika powinna być ścięta, ale sprężysta. Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem schłodzić w lodówce, udekorować świeżymi owocami i obficie oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy