Reklama

Reklama

Sernik na krakersach z bananami i masłem orzechowym

Wyśmienite połączenie chrupiących, lekko słonych krakersach z puszystym sernikiem bananowo-orzechowym.

Składniki

  • 180 g krakersów
  • szklanki cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • cukier puder do dekoracji

Składniki na masę serową

  • 750 g sera białego
  • szklanki masła orzechowego niesolonego
  • 2½ dojrzałego banana
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • laska wanilii
  • 1 kieliszek rumu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przepis pochodzi z 325. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Masło roztopić w garnku. Krakersy przełożyć do miski, rozgnieść tłuczkiem. Wsypać cukier trzcinowy. Wlać masło i wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 25 cm). Wyrównać i porządnie ubić (można rozwałkować niewielkim wałeczkiem). Wstawić do lodówki, by spód stężał.

Ser biały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do miski wybić jajka, wsypać cukier trzcinowy i zmiksować. Dodać masło orzechowe i jeszcze raz zmiksować.

Banany rozgnieść lub zblendować (muszą być bardzo dojrzałe). Przełożyć do sera. Połączyć z masą orzechowo-jajeczną. Uperfumować miąższem z laski wanilii. Wlać rum i zmiksować. Na samym końcu wsypać mąkę ziemniaczaną i po raz ostatni zmiksować.

Masę serową przełożyć na spód z krakersów. Wyrównać i wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C (foremkę umieścić na kratce, a pod nią wsunąć blachę i wlać trochę wody).Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.

Dowiedz się więcej na temat: sernik | sernik na krakersach

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje