Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sernik marmurkowy

Wykwintny, delikatny i rozpływający się w ustach... taki jest właśnie sernik marmurkowy. Ten sernik na zimno będzie lżejszy, jeśli zamiast słodkiego serka użyjesz gęstego jogurtu naturalnego (dodaj wówczas do masy serowej nie trzy łyżki żelatyny, a pięć).

Składniki na spód

  • 15 dag ciastek owsianych z czekoladą
  • 10 dag masła
  • po 5 dag wiórków kokosowych i siekanych orzechów
  • po 1 łyżce gorzkiego kakao i kremu czekoladowego

Składniki na masę waniliową

  • 1 kg serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny

Składniki na masę jeżynową

  • 20 dag jeżyn
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny

Składniki do dekoracji

  • świeże owoce, kawałki czekolady

Sposób przygotowania:

1. Na spód: masło roztopić w rondlu, wymieszać z przesianym kakao. Ciastka mocno pokruszyć. Wszystkie składniki na spód połączyć, przełożyć do tortownicy, ugnieść, tortownicę wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. 

2. Jeżyny umyć, osuszyć, zmiksować z cukrem pudrem i żelatyną rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Kremówkę ubić, połączyć z musem owocowym. 

3. Serek waniliowy zmiksować z cukrem pudrem i żelatyną rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Masę rozłożyć na schłodzonym spodzie, przykryć masą jeżynową, delikatnie wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej, by powstał marmurek. 

4. Sernik odstawić do lodówki do stężenia na ok. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Udekorować owocami i czekoladą. 


Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje