Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sernik malinowy w kilka chwil

Sernik na zimno, bardzo łatwy w przygotowaniu.

Składniki na spód

  • 20 dag herbatników owsianych
  • 10 dag masła

Składniki na masę serowo-malinową

  • 80 dag twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego
  • 2 szklanki malin
  • 350 ml słodkiej śmietanki 30-36 proc.
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • masło do formy

Sposób przygotowania:

1. Herbatniki pokruszyć - najlepiej wałkiem. Wymieszać z roztopionym i wystudzonym masłem. Masę przełożyć do natłuszczonej tortownicy, ugnieść, odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. 

2. Maliny opłukać, osuszyć, garść odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem i waniliowym. 

3. Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody zalecanej przez producenta, dodać żelatynę zalaną 2 łyżkami wody, rozpuścić, przecedzić. 

4. Zimną śmietanę ubić, część zostawić do dekoracji, resztę nadal ubijać, dodając porcjami twaróg, mus malinowy i galaretkę. Masę rozłożyć na stężonym spodzie, chłodzić 3-4 godz. Dekorować malinami i bitą śmietaną.  

Zobacz także:

Reklama


Dowiedz się więcej na temat: deser | sernik | maliny

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje