Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sernik malinowy na zimno

Sernik delikatnie wyjmuj z foremki, żeby się nie ukruszył albo nie rozleciał. Najlepiej przedtem zanurz formę na kilka sekund w gorącej wodzie, a sernik wyjdzie bez trudu.

Składniki

  • 60 dag twarogu
  • 3 jajka na twardo
  • 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
  • 10 łyżek cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 50 dag malin lub innych owoców jagodowych (np. truskawek)
  • 1 torebka galaretki cytrynowej
  • 1 torebka galaretki malinowej

Przygotowanie:

Reklama

Galaretkę cytrynową rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody, a malinową przygotować według przepisu na opakowaniu. Twaróg, jajka i skórkę pomarańczową zemleć dwukrotnie. Masę wymieszać z cukrem i galaretką cytrynową. Masło utrzeć na gładko. Ucierając, stopniowo dodawać do niego masę serową.

Gładką masę przełożyć do tortownicy przepłukanej zimną wodą lub do miseczek, w których sernik będzie tężał. Następnie na wierzchu masy ułożyć umyte i osuszone owoce (mogą być z mrożonki, rozmrożone lub z kompotu - w obu przypadkach dobrze osączone).

Zalać owoce lekko tężejącą czerwoną galaretką. Wstawić na 2 godziny do lodówki - ale nie do zamrażalnika! Sernik podawać ozdobiony listkami mięty. Można także ozdobić go kleksem ze śmietanki kremówki, ubitej z cukrem pudrem i łyżką rozpuszczonej żelatyny i schładzanej przez pół godziny w lodówce.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje