Reklama

Reklama

Sernik lwowski

Sernik z polewą czekoladową, który można podać z konfiturą.

Składniki

  • ½ kg tłustego twarogu (nie mokrego)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 130 g masła
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżka kaszy manny
  • garść rodzynków

Składniki na polewę

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki śmietanki
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Reklama

Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło, zmiksować. Uperfumować skórką otartą z cytryny. Wsypać kaszę i rodzynki, dodać zmielony twaróg. Wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno. Delikatnie, za pomocą szpatułki, połączyć z masą serową. Przełożyć do tortownicy (średnica 23 cm, foremka wyścielona papierem do pieczenia i wysmarowana masłem). Wyrównać.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez ok. 50 minut.

Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier i śmietankę. Wsypać kakao. Gdy polewa się zagotuje, pokryć nią sernik.

Podawać z filiżanką herbaty i konfiturą.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Zobacz także:

Nowalijki: Czy warto je jeść?

Gulasz wieprzowy z knedlikami


Polsat

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje