Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sernik jaglany bez pieczenia

Uwielbiam serniki. To jeden z nielicznych wypieków, których mi brakowało na diecie roślinnej. Aby zrobić sobie przyjemność, stworzyłam więc ideał - jeden z moich najbardziej udanych serników jaglanych. Jego delikatną fakturę i smak wspaniale uzupełnia konkretny i wyraźny mus orzechowo-dyniowy. Dla mnie bomba!

 

Składniki na spód:

  • 150 g świeżych daktyli (waga bez pestek)
  • 150 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli

Składniki na masę jaglaną:

  • 200 g surowej kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka roślinnego
  • 70 ml soku z cytryny
  • śmietana z puszki (400 ml) mleka kokosowego
  • 180 g ksylitolu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 40 g oleju kokosowego
  • 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
  • 1½ łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1/3 łyżeczki soli

Składniki na mus dyniowo-orzechowy:

  • 150 g świeżych daktyli (waga bez pestek)
  • 40 g masła orzechowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 200 g purée z pieczonej dyni (str. 36)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • orzeszki ziemne

Reklama

Przygotowanie:

Spód:

1.  Orzeszki ziemne blenduję na niezbyt drobną mąkę. Przesypuję ją do miseczki.

2.  Do blendera wrzucam daktyle, masło orzechowe, kakao, cynamon, olej kokosowy i sól. Całość blenduję na gładką masę.

3.  Masę przekładam do miski wraz z płatkami owsianymi i mąką z orzeszków ziemnych. Całość mieszam rękami.

4.  Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję olejem. Palcami wyklejam masą dno tortownicy.

Masa jaglana:

1.  Przepłukaną wrzątkiem kaszę gotuję na małym ogniu, pod przykryciem, w mleku z dodatkiem soku z cytryny, ekstraktu waniliowego, rumu i soli około 30 minut. Gotową kaszę pozostawiam do ostygnięcia.

2.  Ostudzoną kaszę, ksylitol, skórkę z cytryny i pomarańczy oraz olej kokosowy blenduję na bardzo gładką masę.

3.  Schłodzoną śmietanę kokosową ubijam, dodaję do masy i delikatnie mieszam. Wykładam masę na spód i wstawiam do lodówki.

Mus dyniowo-orzechowy:

1  Składniki blenduję na gładką masę i wykładam na masę jaglaną, posypuję orzeszkami ziemnymi i wkładam do lodówki na całą noc.

Przepis pochodzi z książki Iny Rybarczyk "Łowcy smaków"

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje