Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sernik dyniowy

To doskonałe warzywo dla maluszków i seniorów. Jedzmy ją jak najczęściej

Składniki na spód

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 140 g mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki orzechów włoskich

Składniki na masę

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 300 g puree z pieczonej dyni
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • garść uprażonych pestek dyni i 2 łyżki miodu

Roztop masło i czekoladę. Wbij do miski jajka. Ubij je z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj roztopioną masę czekoladową i zmiksuj na jednolitą masę.

Reklama

Wsyp mąkę, sól i znów zmiksuj. Wyłóż powstałym ciastem formę o średnicy 26 cm. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Piecz w 160 stopniach C przez 25 minut.

Do miski włóż twaróg, cukier, przesianą przez sito mąkę, cynamon, gałkę i cukier waniliowy, zmiksuj. Następnie dodaj jajka i znów ubij. Dołóż puree z dyni i śmietankę. Jeszcze raz zmiksuj.

Wyłóż masę serową na spód brownie i piecz przez 15 minut w 160 st. C. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni C i piecz przez 60 minut. Udekoruj pestkami dyni wymieszanymi z miodem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje