Reklama

Reklama

Sernik czekoladowy z brzoskwiniami

Ciasto na każdą porę roku o intensywnie czekoladowym smaku. Doskonale nada się na deser po obiedzie, ale także na przyjęcie np. urodzinowe.

Składniki

  • 2 puszki brzoskwiń (lub moreli)
  • 425 g masła
  • 750 g mąki
  • 450 g białego cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 1 żółtko
  • 200 g deserowej czekolady
  • 150 g brązowego cukru
  • 8 jajek
  • 1,75 kg tłustego mielonego twarogu
  • 2 łyżeczki proszku na budyń czekoladowy
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania: 

Brzoskwinie (lub morele) przełóż na sitko i pozostaw, aż ociekną z zalewy. Stop 325 g masła. Mąkę wymieszaj z 300 g białego cukru i kakao. Dodaj stopione masło, żółtko i 4 łyżki wody. Składniki zagnieć na kruszonkę. 

Blachę (32x39 cm) posmaruj tłuszczem. Na spodzie formy rozsyp 2/3 przygotowanej kruszonki. Mocno dociśnij ją do dna. 

Czekoladę posiekaj, stop w gorącej kąpieli wodnej (nad garnkiem z parującą wodą). Utrzyj 100 g masła z 150 g brązowego cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijaj do niej jajka i porcjami dodawaj twaróg. Masę wymieszaj z czekoladowym proszkiem budyniowym, pozostałym białym cukrem oraz stopioną czekoladą. 

Około 1/3 masy serowo-czekoladowej rozsmaruj na przygotowanym spodzie. Na tym ułóż brzoskwinie. Przykryj resztą masy. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz około 50 minut. 

Po 20 minutach pieczenia wierzch sernika posyp pozostałą kruszonką. 

Na 10 minut przed wyjęciem z piekarnika ciasto możesz przykryć kawałkiem folii aluminiowej, by wierzch zbytnio się nie przyrumienił. 

Sernik wystudź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.  

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje