Reklama

Sernik czekoladowy

Idealnie nasączony, delikatny sernik czekoladowy.

Składniki na masę

  • 1,2 kg twarogu sernikowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 30 dag czekolady deserowej
  • 20 dag śmietanki 36%
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Składniki na spód

  • 20 dag kruchych ciasteczek kakaowych
  • po łyżeczce masła i cynamonu

1. Dno formy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz. 

2. Ciasteczka pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem i cynamonem. Masą wyłóż spód formy, mocno ją dociskając. 

3. Ser zmiksuj z cukrem, wanilią i mąką. 

4. W oddzielnej misce roztrzep jajka i połącz je z masą serową. Dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę wymieszaną z kakao. Na koniec wlej śmietanę i mieszaj do połączenia się składników. Wylej na warstwę ciastek i piecz przez 60 minut w temp. 180°C. 

Reklama

5. Ciasto wstaw na noc do lodówki, aby stężało.

Zobacz także:


Na żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy