Reklama

Sernik Czarny Las

Jeśli nie liczysz kalorii, polej sernik domową polewą czekoladową. Wystarczy rozpuścić w niedużym rondlu 1/3 czekolady w 3 łyżkach słodkiej śmietanki. Palce lizać!

Czas przyrządzenia: 160 min
Składniki dla: 16 porcji

Składniki Spód

  • po 4 łyżki mąki tortowej i gorzkiego kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 i 1/2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki Masa

  • 50 dag twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 12 dag czekolady deserowej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka wiśni wydrylowanych
  • 1 słoik konfitury wiśniowej
  • masło i bułka tarta do formy

Mąkę przesiać, dosypać kakao, cukier puder i proszek do pieczenia, posiekać z masłem, wbić jajko, zagnieść. Ciasto rozwałkować, rozłożyć nim dno i boki tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.

Tortownicę wstawić do lodówki na godzinę, potem do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piec 15-20 minut.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej albo włożyć na 3 minuty do mikrofalówki, przestudzić, zmiksować z serem, śmietanką, cukrem, kakao i mąką ziemniaczaną, na końcu dodać żółtka i ubite na sztywno białka.

Reklama

Masę serową wylać na podpieczony spód, wygładzić, rozłożyć wiśnie, lekko wciskając (jeśli są mrożone, wcześniej trzeba je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru płynu).

Sernik piec ok. 1 godzinę w temp. ok. 150°C, studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Wystudzony wstawić do lodówki na całą noc. Udekorować konfiturą.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy