Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sernik cytrynowy

Ten lekko kwaskowaty sernik to absolutny hit. Kiedy spotykamy się ze znajomymi, zawsze przygotowuję kilka ciast, przynajmniej dwa, ale zdarzało się, że było ich i sześć.

Zasiadamy do stołu i na koniec spotkania zaczynamy głosowanie na najlepsze ciasto wieczoru. Sernik cytrynowy z tego przepisu ma za sobą niejeden wygrany plebiscyt. O tym, jaki jest dobry, świadczy również to, że zawsze jako pierwszy znika z patery. Aby się o tym przekonać, po prostu trzeba go upiec.

Reklama

Czas: 1 godzina. Liczba porcji: 1 forma o średnicy 23 cm.

Składniki:

- 1 kg twarogu

- 180 g cukru

- skórka otarta z cytryny

- sok z cytryny

- 3 jajka

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Lukier:

- sok z połowy cytryny

- ok. 160 g cukru pudru

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na sernik umieszczam w misce i dokładnie miksuję na gładką masę.

2. Masę serową przelewam do formy o średnicy 23 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę ok. 1 godziny. Aby sprawdzić, czy sernik jest gotowy, delikatnie poruszam formą - upieczone ciasto nie będzie już galaretowate na środku.

3. Wyjmuję sernik z piekarnika i odstawiam do schłodzenia. Zimne ciasto polewam lukrem przygotowanym ze zmieszanego cukru pudru i soku cytrynowego. Podaję i nasłuchuję komplementów gości.

Przepis pochodzi z książki "Mała wielka uczta"


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje