Przejdź na stronę główną Interia.pl

Serniczek Oreo

Smaczny sernik z czekoladową nutą. Dzieci go pokochają.

Składniki

  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 600 g ciastek Oreo albo podobnych: czekoladowych, przekładanych kremem waniliowym
  • 75 g brązowego cukru
  • 125 g białego cukru
  • 75 g mąki pszennej
  • 100 g czekoladowych kropelek lub posiekanej czekolady
  • 800 g mielonego twarogu
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • kilka kropel zapachu waniliowego do ciasta
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • masło do blachy

Przygotowanie: 

Reklama

Pokrusz 400 g ciasteczek i wymieszaj ze 150 g stopionego masła. Blachę (36x40 cm) posmaruj masłem. Spód wylep masą ciasteczkową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 8 minut. 

Utrzyj 50 g miękkiego masła z solą, 25 dag białego cukru z brązowym cukrem. Dodaj mąkę i 50 g kropelek czekoladowych. Zagnieć ciasto. Odstaw w chłodne miejsce. Pokrusz pozostałe 200 g ciastek. Twaróg utrzyj z 100 g białego cukru i kwaśną śmietaną, dodaj aromat waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz jajka. Wmieszaj pokruszone ciasteczka. 

Przygotowane kruche ciasto porwij na maleńkie kawałeczki. Rozsyp je na podpieczonym spodzie. Na tym rozsmaruj masę serową. Posyp pozostałymi kropelkami czekoladowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 40-50 minut. Wystudź. Pokrój na porcje.

Zobacz także: 

Reklama

Reklama