Reklama

Serbska zupa fasolowa

Idealna na chłodne dni.

Składniki

  • 400 g fasoli z puszki
  • 1 strąk żółtej papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów bez skórki (po 425 ml)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 l bulionu
  • 300 g kiełbasy
  • olej
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz

 1. Cebulę posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w paski. Fasolkę osącz z zalewy, opłucz. Kiełbasę pokrój w plasterki.

2. W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę oraz paprykę. Mieszając, smaż 3-4 min. Dodaj koncentrat pomidorowy i przeciśnięty czosnek, wymieszaj. Wlej bulion, podgrzej. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 10 min. Następnie dodaj pomidory z puszki. Gotuj ok. 15 min. Dodaj fasolkę oraz kiełbasę, podgrzewaj jeszcze ok. 5 min. Dopraw papryką, solą i pieprzem.

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy